Tips mediaopvoeding
De vijf… kanten van de MediaDiamant
Kinderen groeien op met allerlei soorten media; van voorleesboekjes en filmpjes tot online muziek en spelletjes. Media zijn leuk en je kind kan er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan.
Veel opvoedvragen gaan dan ook over het mediagebruik van kinderen. Je wil je kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien.
De MediaDiamant is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding vormen:
1. Plezier – geniet van de mogelijkheden
Media is gewoon leuk en je leert er ook nog eens van. Vooral jongeren hebben plezier aan alle apps die zij op hun smartphone of tablet hebben gedownload. Contact leggen met anderen en een imago opdoen is hierin het belangrijkste speerpunt. Daarnaast kun je leuke games downloaden wat ook voor ontspanning zorgt.
2. Veilig – voorkom risico’s
Het is belangrijk om veilig te kunnen internetten. Soms krijgen kinderen bepaalde dingen te zien die niet voor hen geschikt is. Dit is niet altijd te voorkomen, maar je kunt hier wel rekening mee houden. Filters, duidelijke afspraken en goede begeleiding zorgt er voor dat kinderen veilig kunnen internetten. Daarnaast is het als ouder zijnde heel belangrijk om de privacy van je kind te beschermen door hier over in gesprek te gaan, of de privacy-instellingen samen door te lopen. Zo kun je duidelijk maken dat je kind geen pricacy gevoelige gegevens moet vrijgeven door uit te leggen wat de gevaren hiervan zijn.
3. Samen – begeleid je kind
Kinderen hebben behoefte aan begeleiding. De digitale wereld is een grote onbekende wereld waarin begeleiding van ouders erg belangrijk is. Samen over media in gesprek gaan kan bij jongere kinderen goed. Ook kun je bij jongere kinderen het goede voorbeeld geven zodat zij dit over kunnen nemen. Bijvoorbeeld je smartphone wegleggen wanneer je aan tafel zit of in gesprek met iemand bent. Oudere kinderen gaan vaak zelfstandig het internet op en hierdoor kun je als ouder niet altijd controleren wat je kind online doet. Toch kun je ook bij oudere kinderen het beste in gesprek blijven over media. Bijvoorbeeld cyperpesten is een goed onderwerp om bespreekbaar te maken.
4. Inhoud – weet welke media geschikt zijn
Er zijn zo veel sites op het internet te vinden, ook minder goede. Hoe voorkom je dat je kind naar sites gaat die niet geschikt voor hem/haar is. Het is dan ook voor kinderen belangrijk dat zij media gebruiken die geschikt is voor hen leeftijd. Een kind kan leren van media dat aansluit bij zijn of haar belevingswereld.
5. Balans – momenten met en zonder
Hoe leuk en ontspannend een tablet of smartphone ook is, er zijn nog veel meer dingen in de wereld te ontdekken naast deze ‘digitale wereld’. Het is dan ook belangrijk voor kinderen om buiten te spelen en door te bewegen en doen te ontdekken. Hiervoor is een goede balans nodig tussen schermen en bijvoorbeeld buiten spelen. Wanneer zet je je smartphone of tablet ‘ uit’? Hierop is geen duidelijk antwoord te geven, elk gezin en elk kind is anders. Goede afspraken met elkaar maken is dan ook hierbij erg belangrijk. Om slaapproblemen te voorkomen is het in ieder geval handig om geen schermen te gebruiken vlak voor het slapen.
Voor meer informatie kun je kijken op www.mediawijsheid.nl/mediadiamant